Vroege aandacht voor pijnklachten verhoogt de kwaliteit van leven


Sinds 1 december 2016 houdt het pijnteam spreekuren op het Oncologie Centrum.

In het Oncologie Centrum ligt de focus niet alleen op het behandelen van kanker, maar op het hele welzijn van de patiënt. Pijnbestrijding vormt daarin een belangrijk onderdeel.

Pijn heeft een grote impact op patiënten met kanker en verhindert soms om bezig te zijn met deze belangrijke fase van het leven.

Bespreek pijn bij kanker in de spreekkamer

Tijdens de behandeling van kanker komt het onderwerp pijn vaak laat aan de orde. Mogelijk komt dat omdat de arts meer gericht is op de kankerbehandeling en minder snel doorverwijst naar een pijnspecialist. De patiënt daarnaast kan de pijn aanvaarden of het moeilijk vinden zijn pijnklachten te bespreken met zijn behandelend arts.

Gespecialiseerd pijnteam

Als het pijnteam van het Bravis ziekenhuis eerder in beeld komt, kan het veel meer voor de patiënt betekenen. Het pijnteam heeft uitgebreide kennis van pijnstillende medicijnen en van technieken waarbij je zenuwen of delen van het ruggenmerg verdooft. De kennis van de technieken en van de timing waarop ze optimaal ingezet kunnen worden is cruciaal. Daar kom je alleen aan toe als patiënten in een vroegtijdig stadium gesignaleerd worden.

Pijnprotocol en life-coaches

Er is een pijnprotocol ontwikkeld voor patiënten met kanker en pijn dat opgestart kan worden door alle specialisten en vervolgd wordt door de life-coaches. Bij onvoldoende resultaat volgt een verwijzing naar het pijnteam. Wanneer een duidelijk behandelplan voor de pijnklachten in een vroeg stadium samen met de patiënt wordt gemaakt en uitgelegd, vermindert dit ook de angst voor eventuele klachten in de toekomst. Moet een patiënt acuut gezien worden, dan gebeurt dat uiteraard ook. Een patiënt hoeft niet per se het protocol te doorlopen.

Plony Stroo

Verpleegkundig specialist pijncentrum

 zrti logo

Geschreven door
Gerard Verheij

Categorie
Nieuws

Nieuws & Actualiteiten

Altijd op de hoogte
Het Bravis Pijncentrum is wederom heel goed uit de Bravis Radar

Het Bravis Pijncentrum is wederom heel goed uit de Bravis Radar

| Nicole Moesman | Nieuws

Het Bravis Pijncentrum is wederom heel goed uit de Bravis Radar gekomen met een score van :

9.03

Handreiking Afbouw opiaten

Handreiking Afbouw opiaten

| Lars Elzinga | Nieuws

Recent publiceerde het Instituut voor verantwoord medicijngebruik de nieuwe handreiking met aandachtspunten voor het verantwoord afbouwen van opiaten.

De pijn begrijpen in 10 minuten.

De pijn begrijpen in 10 minuten.

| Redactie website | Nieuws

Op YouTube vonden we dit interessante filmpje. In 10 minuten legt het op een heldere, en ook voor kinderen begrijpelijke, wijze uit wat pijn is.