Behandeling van het SIG

(sacro-iliacale gewricht)

Inleiding

Wat is een behandeling van het sacro-iliacaal gewricht of SIG?

sig 01De SI-gewrichten bevinden zich aan weerszijden van het heiligbeen en vormen de verbinding tussen dit bot en de rest van het bekken.
Sacro-iliacale gewrichtsklachten vertrekken meestal laag in de onderrug en kunnen uitstralen naar de rug, billen of benen.

Er zijn verschillende behandelingen van het SIG mogelijk (zie verder):

 • Proefblokkade
 • SIG-denervatie
 • Injectie in het gewricht met een ontstekingsremmend middel

Verloop

Tijdens de behandeling ligt u op uw buik.

Onder röntgendoorlichting wordt de juiste plaats eerst opgezocht. De plaats wordt gemarkeerd en vervolgens ontsmet. Zo nodig worden doeken aangebracht om de prikplaats steriel af te schermen.
U krijgt een plaatselijke verdoving in de huid. De anesthesioloog/pijnspecialist plaatst 1 of meerdere naalden onder röntgendoorlichting. Wanneer de goede positie bereikt is, wordt dit gecontroleerd met contrastvloeistof of een elektrisch stroompje. U moet dan aangeven wanneer u een verandering bemerkt. Deze verandering kan zich uiten in warmte, druk of tinteling.

Afhankelijk van de met u afgesproken behandeling kan het volgende plaatsvinden:

 • Proefinjectie:
  Hierbij wordt verdovingsvloeistof rondom de gevoelszenuwtjes naar het gewricht ingespoten. De vloeistof verdooft de zenuwen gedurende enkele uren. Na de behandeling moet u aangeven of uw pijn effectief verminderd of verdwenen is. Zo kan worden vastgesteld of het gewricht verantwoordelijk is voor de pijn.
 • SIG-denervatie of RF-behandeling:
  Na een goed verlopen proefblokkade kan er denervatie uitgevoerd worden. De naalden worden in de buurt van de gevoelszenuwtjes naar het gewricht geplaatst. Wanneer de naalden op de goede plaats staan wordt lokale verdoving ingespoten. Gedurende 1 minuut wordt de naaldpunt opgewarmd. Hierdoor vermindert na verloop van tijd de pijn. Functies als gevoel en spierkracht blijven werken.
 • Injectie in het gewricht met een ontstekingsremmend middel:
  Hier wordt de naald in het sacro-iliacale gewricht zelf geplaatst.
  Wanneer de naald op de goede plaats staat wordt lokale verdoving en een ontstekingsremmend medicijn ingespoten. Dit medicijn onderdrukt de ontsteking en irritatie in het gewricht en heeft een langdurend pijnstillende werking.

Belangrijk

Denervatie en injectie in het SIG worden niet meer vergoed door de zorgverzekeraar.
U dient deze dus zelf per pin te betalen op de dag van de behandeling. Het bedrag hangt af van het soort behandeling en werd met u apart besproken op de poli.
Om na te gaan of een behandeling een zekere pijnverlichting kan geven kan de arts eerst een proefblokkade doen. De proefblokkade is wel verzekerde zorg en hoeft niet zelf te worden betaald.

Complicaties

Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.

 • Na de behandeling kan tijdelijk krachtsverlies optreden en het behandelde gebied zal tijdelijk verdoofd aanvoelen. Deze verdoving kan enkele uren aanhouden. Het gevoel en de kracht zullen vanzelf langzaam terugkeren.
 • Na de RF behandeling kan er een branderig/pijnlijk gevoel in het behandelde gebied ontstaan. Soms neemt de pijn zelfs tijdelijk toe. Voor beide geldt dat de pijn vanzelf weer over gaat, maar dit kan twee tot zes weken duren. Tegen deze pijn mag u pijnstillers innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
 • U kunt napijn krijgen van de injectie. Deze napijn kan enkele dagen duren.
 • U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
 • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
 • Spierpijn: op de plaats waar geprikt is. Soms verergeren tijdelijk de klachten. Dat neemt na een paar dagen tot weken af.
 • Door de medicatie kunt u opvliegers krijgen.
 • Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
 • Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.

Resultaat

Ongeveer zes tot acht weken na de behandeling is het resultaat pas goed te beoordelen.
U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.

Patiëninformatiebrochure:

pdfLees en print deze informatie als patientinformatiefolder (PDF)(610 kb)

Pijnbehandelingen

Go To Top