(Blokkade van het onwillekeurige zenuwstelsel)

Inleiding

Wat is een blokkade van het onwillekeurige zenuwstelsel?

Bij deze behandeling blokkeert de anesthesioloog met behulp van een of meerdere naalden een zenuwbaan van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel.
Doel van de behandeling is de doorbloeding in een lidmaat te verbeteren. Hierdoor vermindert de pijn en voelt de arm of het been warmer aan.

symphaticus 01De zenuwbaan loopt aan de voorzijde van de wervelkolom

De zenuwen naar het been en de voet bevinden zich ter hoogte van de lendenwervels onder in de rug (lumbaal).

De zenuwen naar het staartbotje, de endeldarm, de geslachtsorganen en het gebied rond de anus bevinden zich ter hoogte van het heiligbeen onderin de rug (sacraal (Ganglion Impar blokkade)).

De zenuwen naar de arm en hand bevinden zich ter hoogte van de borstwervels hoger in de rug (thoracaal)

Een blokkade van het onwillekeurig zenuwstelsel kan toegepast worden bij:

 • Zenuwpijn van de wervelkolom, een arm of een been.
 • Complex regionaal pijnsyndroom van een arm of een been
 • Stoornissen in de doorbloeding van een arm of been.
 • Zenuwpijn vanuit organen in het kleine bekken zoals geslachtsorganen, endeldarm of anus.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de operatiekamer of op de pijnbehandelkamer. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Op uw voet of hand kan een sensor geplaatst worden om het temperatuur verschil dat ontstaat door betere doorbloeding te registeren.
De huid wordt ontsmet en er worden doeken geplakt voor het creëren van een steriele omgeving. Daarna wordt de huid verdoofd. Onder röntgendoorlichting wordt gezocht naar de juiste plaats. Om de juiste plaats te bepalen spuit de arts een röntgencontrastvloeistof in.

Zit de naald op de juiste plaats? Dan kan de anesthesioloog een proefbehandeling uitvoeren of een definitieve behandeling.

 • Proefbehandeling
  Bij de proefbehandeling spuit de anesthesioloog een kortwerkend verdovend middel in. Na een uur beoordeelt de anesthesioloog het resultaat van de behandeling. Het effect hiervan houdt enkele uren aan. Is de pijn gedurende deze uren verdwenen of verminderd, dan zal de anesthesioloog besluiten tot een definitieve behandeling.
 • Definitieve behandeling
  Nadat de anesthesioloog de naalden in positie heeft gebracht en de röntgencontrastvloeistof heeft ingespoten controleert de anesthesioloog de positie ook nog met een stroompje. Dit kan een wat zwaar gevoel veroorzaken. Bevindt de punt van de naald zich in de juiste positie? Dan volgt verdere verdoving en wordt de blokkade uitgevoerd met warmte. Definitief wil bij deze behandeling zeggen voor langere tijd. Het kan in de toekomst nodig zijn de behandeling te herhalen. De behandeling duurt ongeveer een half uur.

Complicaties

Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.

 • Na de behandeling kan de arm, het been en/of de voet tijdelijk zwellen. Dit komt doordat er meer bloed naar de arm of het been gaat dan voor de behandeling.
 • U kunt zenuwpijn of een doof gevoel in uw arm of been krijgen. Dit is tijdelijk en verdwijnt in de loop van enkele weken meestal vanzelf.
 • U kunt napijn krijgen van de injectie. Deze pijn kan enige tijd aanhouden. U kunt eventueel een pijnstiller innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens op de bijsluiter aangegeven dosering
 • Aanprikken van de nier: dit kan kortdurend bruin gekleurde urine veroorzaken. Waarschuwen van de huisarts is noodzakelijk. Deze complicatie is uiterst zeldzaam
 • Een bloeding.
 • Een infectie. Krijgt u koorts, neem dan contact op met uw pijnspecialist of huisarts.
 • Tijdelijke blaasfunctiestoornissen (Sacraal)
 • Als er ontstekingsremmers (corticosteroïden) zijn ingespoten kunt u de eerste dagen na de behandeling tijdelijk de volgende bijwerkingen hebben: een rood of warm gezicht, opvliegers, ontregelde menstruatie, spierkrampen, verhoogde bloedsuikerspiegel. Patiënten met suikerziekte worden aangeraden de eerste dagen na de behandeling regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren. De anticonceptiepil kan gedurende één cyclus minder betrouwbaar zijn.

Resultaat

Het resultaat van de proefbehandeling is vrijwel direct bekend.
Het effect van een definitieve behandeling kan tot vier weken op zich laten wachten. Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat. Ongeveer vier tot acht weken na de behandeling is het resultaat pas goed te beoordelen.
U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.

Patiëninformatiebrochure:

pdfLees en print deze informatie als patientinformatiefolder (PDF)(400 kb)

Pijnbehandelingen

Go To Top