Behandeling van de facetgewrichten

(Cervicaal – Thoracaal – Lumbaal)

Inleiding

Wat is een facetinjectie? Wat is een facetdenervatie?

De rugwervels, van de hele wervelkolom, staan als blokjes op elkaar gestapeld. Tussen de wervels zitten kleine gewrichtjes: facetgewrichten genoemd.

facet 01Deze gewrichten scharnieren ten opzichte van elkaar zodat beweging van de wervelkolom mogelijk is. In de facetgewrichten kunnen door onder meer ontsteking (arthritis) of slijtage (arthrose) kleine veranderingen ontstaan. Dit kan plaatselijke pijn en stijfheid veroorzaken.

Bij een facetinjectie worden de zenuwen naar deze gewrichtjes met medicijnen behandeld. Bij een RF behandeling of facetdenervatie wordt een elektrische stroom gebruikt om de om de gewrichtjes te ontzenuwen.

Verloop

Tijdens de behandeling ligt u op uw rug of uw buik. Dit is afhankelijk van de plaats van de behandeling. Onder röntgendoorlichting wordt de juiste plaats eerst opgezocht. De plaats wordt gemarkeerd en vervolgens ontsmet. Zo nodig worden doeken aangebracht om de prikplaats steriel af te schermen.
U krijgt een plaatselijke verdoving in de huid. De anesthesioloog/pijnspecialist plaatst 1 of meerdere naalden onder röntgendoorlichting. Wanneer de goede positie bereikt is, wordt dit gecontroleerd met een elektrisch stroompje. U moet dan aangeven wanneer u een verandering bemerkt. Deze verandering kan zich uiten in warmte, druk of tinteling.

Proefinjectie:

Wanneer de naalden op de juiste plaats staan wordt een verdovingsvloeistof ingespoten. De vloeistof blokkeert de pijngeleiding tijdelijk. Na de injectie moet u aangeven of uw pijn effectief verminderd of verdwenen is. Afhankelijk van het effect van de verdoving zal de anesthesioloog samen met u besluiten om een behandeling met warmte toe te passen.

Facetdenervatie of RF-behandeling:

Wanneer de naald op de goede plaats staat wordt lokale verdoving ingespoten. Gedurende 1 minuut wordt de naaldpunt opgewarmd. Hierdoor vermindert na verloop van tijd de pijn. Functies als gevoel en spierkracht blijven werken.
Bij de behandeling kan ook een ontstekingsremmend medicijn worden ingespoten. Dit medicijn zorgt ervoor dat ontsteking in en rond de gewrichten afneemt. De behandeling duurt ongeveer twintig tot dertig minuten.

Belangrijk

Een facetdenervatie van de lage rug wordt niet meer vergoed door de zorgverzekeraar.
(zie paragraaf Vergoedingen op www.pijncentrumbravis.nl)
U dient dit dus zelf per pin te betalen op de dag van de behandeling. Het bedrag hangt af van het soort behandeling en werd met u apart besproken op de poli.
Om na te gaan of een behandeling een zekere pijnverlichting kan geven kan de arts eerst een proefinjectie doen. De proefinjectie is wel verzekerde zorg en hoeft niet zelf te worden betaald.

Complicaties

  • Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.
  • U kunt napijn krijgen van de injectie. Deze napijn kan enkele dagen duren.
  • U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
  • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
  • Spierpijn: op de plaats waar geprikt is. Soms verergeren tijdelijk de klachten. Dat neemt na een paar dagen tot weken af.
  • Bij een blokkade van de facetgewrichtjes ter hoogte van de borstkas bestaat er een minimaal risico dat de long aangeprikt wordt. Wanneer u klachten van kortademigheid bemerkt moet u contact opnemen met het pijncentrum.
  • Door de medicatie kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
  • Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.

Resultaat

Ongeveer zes tot acht weken na de behandeling is het resultaat pas goed te beoordelen.
U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.

Facetblokkades Figuur 1. Lendenwervels schuin van achteren gezien met een stuk van het bekken (zie tekst).

Patiëninformatiebrochure:

pdfLees en print deze informatie als patientinformatiefolder (PDF)(412 kb)

Pijnbehandelingen

Go To Top